Contextuele therapie

Contextuele therapie biedt evenals IPT een doorwrochten sociaal-maatschappelijke visie op het menselijk leven en gehechtheidsrelaties. Ze geeft houvast als mensen vragen stellen bij hun gevoel van verbondenheid met hun familieleden. Uitgangspunt is de aanname, dat wij mensen immers altijd met elkaar verbonden zijn, ook wanneer we deze verbintenissen als problematisch ervaren.

De Hongaars- Amerikaanse psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy is de grondlegger van deze psychotherapie, die ons uitnodigt om op vier verschillende niveau ' s naar belangrijke menselijke relaties te kijken.

Er is de dimensie van de feiten, die van de innerlijke, persoonlijke beleving, de zichtbare interactie tussen mensen met zijn patronen, machtsverhoudingen en posities en tenslotte de dimensie van de relationele ethiek. Bij dit laatste gaat het binnen gehechtheidsrelaties om de vraag of er een balans is tussen geven en ontvangen, tussen onrecht en rechtvaardigheid.

Bij de behandeling volgens deze therapeutische visie richten we ons op het vinden van een nieuwe balans, het herkennen van fenomenen als parentificatie en loyaliteitsconflicten, legaten en delegaten, herstel van onderling vertrouwen en het voorkomen of voorgoed onderbreken van de zogeheten "roulerende rekening" , het doorgeven van schadelijke invloeden vanuit de eigen ontwikkelingsgeschiedenis aan de jongste generatie.

Neem contact op

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.
2017 - okt - Andros en Athene 056
LVVP-visitatielogo
LogoEMDR
logo-ipt
NIP_beeldmerk_Psycholoog_rgb